20 Eylül 2005 Salı

13+0 trisomy21

19.eylul 2005 13+0
65.0 mmsin 12+6 gorunuyorsun. anne 3 kilo alip 52 kilo olmus.
bugun trisomy21 icin ikili test yapildi, heyecanla sonucu bekliyoruz.

Kitaplara gore gecen hafta ve bu haftaki gelisimin soyle ;

12.hafta ;
Bebeğin yüzü insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir.Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar.

Anne karninda bebek parmagini emebilir. Bu haftada bebeğin minicik kalbi günde 30 lt (1.5 kova dolusu kadar) kan pompalar.

Bütün iç organları çalışır durumdadır. Çişini yapabilir. Tırnaklar gelişir. Bu haftadan sonra bebeğinizin ilaçlardan ve zararlı etkenlerden zarar görme olasılığı azalır. Cinsel organları cinsiyetini ortaya koyacak kadar gelişmiştir.Ancak ultrasonda bu ayrımı yapmak mümkün olabilir,ancak yanılma payı yüksektir.Boy:8 cm, Ağırlık: 18 gr.

13.hafta;
Göbek kordonu plasentadan fetusa gerekli maddeleri taşırken, fetustaki artık maddeleri de annenin dolaşım sistemine aktarır.

Baş-popo uzunluğu 6,5 - 8 cm, ağırlığı 70 gr kadardır.Baş vücuttan büyük veya vücut kadardır.Gözler birbirine daha yakın,görünüm gittikçe daha çok insana benzemektedir.Barsaklar karin içerisindeki normal yerlerine geçer.El ve ayak parmakları tamamen oluşmuş, eklemler çalışmaktadır.Dış cinsel organlar artık görünür hale gelmiştir.

6 Eylül 2005 Salı

10+7 "icerdeki sizi cok iyi somuruyor"

5 eylul 2005 10+7
38.7 mm.sin . ultrason verileri ile arandaki 4 gunluk farki kapatmissin .10+6 gorunuyorsun . herman "icerdeki sizi cok iyi somuruyor" dediginde , bu cok hosumuza gitti, iyi beslendigin anlamina geliyor cunku . Benim butun enerjimi alarak buyuyorsun icimde, bundan hic sikayetci degilim .

Kitaplara gore gecen hafta ve bu haftaki gelisin soyle ;
10.hafta ;
Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler kapalıdır.Gonadlar gelişir ve testis yada over olarak farklılaşır. Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan barsaklar karın boşluğu içine doğru iyice hareket ederler.Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur. Kaslar güç kazanmaya başlar.Kız bebeklerde klitoris erkek bebeklerde ise penis gelişir.Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.

Böbrekleri idrar üretir,kol ve bacak hareketleri başlar. Boy: 5.5 cm. Ağırlık: 6 gr dır.

11.hafta ;
en kritik dönem artık sona erdi. Bu haftada beyin hızla büyümesini sürdürmektedir ve fetus'un boyunun yarısını kafa oluşturmaktadır. Fetus'un gözleri kapalıdır ve bu göz kapaklarının altında iris tabakası olgunlaşmasına devem etmektedir. Böbreklerde idrar üretimi başladığından içinde yüzdüğü amniyon sıvısının da miktarı artmaya başlar ve bu haftada yaklaşık 50 ml olur. Bebek tekmeler atmasına rağmen anne henüz hissetmez.
Başı ile gövdesi hemen hemen aynı boyuttadır.Organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır.Kemik oluşumu bu haftadan itibaren başlamaktadır.Boy: 7 cm.Ağırlık: 8gr.