30 Eylül 2006 Cumartesi

Eylul 2006 Genel

Eylul 2006 saglik not ;

Denizde ve havuzdan sonra gozlerinin cevresinde kizarma ve sisme var . goz cukurundan kaslarina kadar olan yuvarlak bolge kizarip sisiyor , gunes allerjin var . Kirmizi gozlu bir panda gibi oluyorsun .

Eylul 2006 not ;

Eline aldigin herseyin muhendisligini inceliyorsun . Oyuncaklari , emzigini eline alip , evirip cevirip bakiyorsun , sonra da emzigini ters bir sekilde agzina aliyorsun .

Sleep positioner 'i bu ayin ilk haftasindan sonra kullanmamaya basladik cunku topuklarindan aldigin gucle tum govdeni asagi cekiyorsun , kollarini da kaldirinca hoop diye positionerdan cikiyorsun .

Bizim yatakodamizdaki kanepede sana yer yaptik. Etrafini buyuk minderler ve rulo yapilmis yorganlarla cevreledim . Odamizin caminin onunde agaclar var . Yoldan gecen arabalarin farlari nedeniyle agaclarin golgesi senin yattigin odanin duvarina dusuyor. Duvardaki bu golge oyunu senin cok ilgini cekiyor. Uyaninca , ellerinle duvara tirmanmaya , yatak icinde ilerlemeye ve duvardaki golgeleri yakalamaya calisiyorsun . Bu durum biraz tehlike arzediyor . O nedenle yatagin etrafini buyuk bahce minderleri ile doldurdum . Yorgan ve battaniyeyi rulo yapip yataktan dusmemen icin yuksek set yaptim . Ama buna ragmen tum engelleri asip bir kez dustun yataktan . Artik senin kenarlari korunakli karyolanda yatma vaktin geldi .

29 Eylül 2006 Cuma

29.09.06 14.00

Sirt kaslarin gelisiyor , kendinioturma pozisyonunda kisa bi sure tutabiliyorsun .

One egildikten sonra

Hoop diye boyle kayiyorsun .


Posted by Picasa

17 Eylül 2006 Pazar

Azra 'nin 4. yasgunu

Azra 'nin yasgunu kutlamasi icin Hasan dayindayiz . Azra ve Arkadaslari .

Medis, Azra 'ya terlikleri de olan cok guzel bir bornoz takimi aldi .

Ben de resim defteri ve boya aldim . Azra hemen bize resim cizdi .

Sonra da senin yaninda yatti .

Posted by Picasa

16 Eylül 2006 Cumartesi

Banyoya Giderken

Bezini degistirdim . Simdi babanin kucaginda banyoya gidiyorsun . Popon yikanacak :)
Posted by Picasa

Bakislar



Posted by Picasa

12 Eylül 2006 Salı

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Küçüğünüz artık oyuncaklarına ulaşabilmeye başladı ve kısa zaman sonra oyuncağı bir elinden diğer eline geçirebilmeye ve sonrasında da hemen ağzına götürmeye başlayacaktır. Onu çok dikkatle izleyin ve ona tehlikesiz bir şekilde ağzına götürüp emebileceği güvenilir oyuncaklar ve diş halkaları vermeye çalışın. Yumuşak, sıkılabilir oyuncaklarla oynamaktan zevk alacaktır. Onun, oyun oynarken bilinçli kararlar aldığını farkedeceksiniz. Birleştirilebilen büyük parçalı oyuncaklarla oynamaktan, henüz tam olarak ne yapması gerektiğini bilmese de hoşlanacaktır.

Deniz Arda sabit duran nesneleri tüm duyularıyla inceler, dikkatlice bakar, seslerini dinler. Nesneleri birçok kez ellerinin içinde döndürebilir. Sadece zevk almak için, ilginç yollar dener, ilk kez oyun davranışlarına başlayabilir.
Siz konuşurken ağız hareketlerinizi çok merakla gözlemler ve sizin çıkardığınız sesleri ve tonlamalarınızı taklit etmeye çalışır. Çeşitli sesler çıkarıp kendince konuşma denemeleri yapmaya başlar ancak çıkardığı bu sesler henüz anlaşılmaktan oldukça uzaktır. Bütün bu denemeler sırasında yüzünde beliren şirin ifadeler onu karşı konulamaz hale getirir! Sizlerin kol ve bacaklarınızla yaptığınız hareketleri de taklit edebilir.

Görme yeteneği dikkat çekecek bir şekilde gelişmiştir. Şimdi, siyah beyaz oyuncaklara ilave olarak dünyanın sunduğu tüm renklere karşı ilgisi artmıştır. Ona artık her renkte oyuncak ve cisim sunabilirsiniz ve büyük bir hızla tercihlerini yaptığını görebilirsiniz.

Küçüğünüz belli bir oyuncağı ile oynamak istediğinde artık ona kendisi ulaşıp alabilir ve artık bunun yapmak istediğinde doğru hareketi yapıp bunu başarabilir. Bu sayede bebeğiniz bağımsız olmanın mutluluğunu keşfeder ve izin verildiğinde elleri ve ayaklarını kullanarak kendini çeker ve uzakta olan oyuncaklarına ulaşmaya çalışır. Onu çok yakından izleyin ve bebeğinizin güvenliğini sağlamak için evinizin veya bahçenizin etrafındaki kapıların kapalı olduğuna, bebeğinizin bir anda gidebileceği tehlikeli bir yer olmadığına, yerden alıp ağzına götürdüğünde boğulma tehlikesi yaratabilecek küçük cisimler olmamasına çok dikkat edin.

Deniz Arda artık dik pozisyonda desteksiz oturabilecek kadar güçlenmiştir. Bebeğinizi kalçanızdan destek alacak şekilde taşıyabilirsiniz. Bu sayede hem daha rahat hareket edebilirsiniz, hem de bebeğinizin ağırlığının büyük kısmını kalçanıza yüklediğinizde omuzlarınız ve kollarınız oldukça rahatlayacaktır.

Anneden ayrıldığını anlayabilir, uykudan uyandığında korkup ağlayabilir.Bu duruma alıştırmak için kendinizi saklayıp tekrar ortaya çıkacağınız "cee" oyununu oynayabilirsiniz.

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Küçüğünüz çığlık atıp bağırdığında, ağladığında ve sesler çıkardığında sizin dikkatinizi çektiğini öğrendi ve yeteneklerini daha sık sergilemeye başladı. Yakında onun ağlama sesine göre neye ihtiyacı olduğunu söyleyebileceksiniz.

Bebeğinizin artık fiziksel becerilerini de görme zamanı geldi. Deniz Arda, artık güçlü bacak kasları geliştirdi ve bu güçlenmiş bacaklarını etrafta dolanmak amacıyla kendini itmek için kullanabileceğini keşfetti. Artık bebeğinizin bezini değiştirmek bir savaş haline geldi. Siz onun altını değiştirmek isterken ya protesto ederek ellerinizi itmeye çalışacak ya da kendini hareket ettirerek onu bezlemenizi önlemeye çalışacaktır.
Aynı zamanda "yattığı yerde yuvarlanmak" sanatı üzerine yaptığı uzmanlık çalışmalarını daha da büyük bir çaba ve zevkle sürdürecektir. Artık yüzüstü yatarken sırtüstü yatar pozisyona geçebilecek kadar uzmanlaşmıştır. Yüzüstü yatma pozisyonu yuvarlanabilmek istediği zaman kendini elleriyle itmesine olanak verir. Daha önce de söylediğimiz gibi bebeğinizi hiçbir zaman yalnız bırakmayın, hep gözünüzün önünde olsun ve her hareketini takip edip gerektiğinde hemen müdahale edebileceğiniz bir mesafede bulunun. Bebeğinizin çok becerikli olduğu açıkça ortadadır ve bu becerisini etrafta dolaşmak için kullanır.

Bebeğinizin artık hareketlenmiş olduğunu ve yatak, bez değiştirme masası, koltuk gibi yerden yüksek mobilyaların üzerinden düşme riski olduğunu lütfen unutmayın ve bebeğinizi çok yakından takip edin.

Bebeğinizin dik pozisyonda durma isteği sonucunda yorgun düşebilir ve kollarınızı dinlendirebilmek için onu ayakta tutacak tekerlekli bebek yürüme arabalarını kullanmaya yönelebilirsiniz. Bu tarz arabalardan uzak durmaya çalışın. Her ne kadar yeni modellerin daha güvenli oldukları düşünülüyorsa da uzmanlar bu tarz cihazların bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve bebeğinizin evin içinde dolanmaya çalışması sonucunda kazalara yol açabildiği konusunda uyarıyorlar. Ayrıca bebek yürütme arabalarına alışan bebekler bu arabaları kullanmayanlardan daha geç yürümeyi öğreniyorlar.

Artık açıkça anladınızki Deniz Arda bazı şeylerden hoşlanırken bazılarından hoşlanmıyor. Bebeğiniz ihtiyaçlarını daha fiziksel şekillerle göstermeye başladı. Şimdi yeni bir yiyeceği ya da ilacı vermeye çalıştığınızda elleri ile sizin elinizi amaçlı ve bilinçli olarak itebiliyor.

4-6. aylardan itibaren, bebeğinizin besinsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için anne sütü ve Biberon Mamaları tek başına yeterli değildir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için beslenmesi Ek Besinlerle desteklenmelidir. Bu gerçek, önemli sağlık kuruluşları tarafından da onaylanmaktadır.

Ek Besinlere geçiş ile birlikte bebeğinize verebileceğiniz besin alternatifleri de artmaktadır. Ancak unutmamanız gereken bir gerçek bebeğinizin midesinin halen çok ufak olduğudur. Bebeğinizi sadece doyuracak olan değil, besinsel olarak bütünlüklü ve bebeğinizin gelişimini destekleyecek Ek Besin alternatiflerini seçmelisiniz.

Ek Besin döneminde, bebeğinizin midesini doldurmaktan başka bir işlevi olmayan, bebeğinizin gelişimine hiçbir katkıda bulunmayan, nişasta ve karbonhidrat ağırlıklı mamalardan kaçınmalısınız. Bunlar bebeğin gelişimi açısından çok önemli rolleri olan protein ve esansiyel yağ asitleri bakımından çok fakirdir. Pişirilerek hazırlandıkları için, pişirme işlemi sırasında içindeki vitamin ve mineral değerleri kaybolur.
Bebeğe vereceğiniz tüm Ek Besinler taze ve katkısız olmalıdır. Bebek için her öğün taze besin hazırlanmalı ve bu besinler oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Bebek beslenmesinde uzman firmaların ürettiği kaşık mamaları evde hazırlanan Ek Besinlere en iyi alternatifi oluşturmakta, dahası gelişen teknoloji ile birçok açıdan evde hazırlanan yemeklerden çok daha besleyici, dengeli, sağlıklı ve doğal beslenme olanakları sunabilmektedirler.

10 Eylül 2006 Pazar

Baris 'in Hediyesi

Ilk emekleme egzersizlerine Izmir 'de basladin . Yuzustu yatarken ayaklarindan kuvvet alarak kendini ileriye dogru itmeye calisiyorsun . Govdenin tamamini henuz kaldiramiyorsun ama gayretlisin .
Bugun Izmir 'den Istanbul 'a donecegiz . Sabah kahvaltisindan sonra cantalarimizi toplarken Baris "Ben kuzenime bunu hediye etmek istiyorum" diyerek sana Vahsi Doga isimli CD 'yi verdi
Ilk defa feribota bindik . Hava firtinali , butun feribot seferleri iptal edildi , bizim binecegimiz seferin de iptal edilmesi bekleniyordu ancak kaptan gitme karari aldi ve hareket ettik . Cok kotu bir yolculuk oldu . Hem seni hem beni deniz tuttu . Rengin bembeyaz oldu , surekli hortumdan fiskirtir gibi kustun , cevremizdeki herkesi korkuttun . Feribot 'un 2 kaptani yanimiza gelerek bize ozel bir oda tahsis etti , yolculugumuzun kalanini burada gecirdik . Feribotun siddetli dalgalar nedeniyle hem hoplayarak gitmesi hem de sag & sol yaparak ilerliyor olmasi feribotun icindeki cafe dolaplarinin da bir uctan diger uca kaymasina sebep olunca , tablo iyice urkuttu bizi . Cunku seni ne kucakta ne de kolltukta tutamiyorduk , oto koltuguna emniyet kemerinle baglkayip yere koyduk ve halan enisten sirayla seni tuttu .
Posted by Picasa

9 Eylül 2006 Cumartesi

Mordogan ve Arda

Bu aksam , benim Istanbul 'dan arkadaslarim Betul ve Mesut 'un Mordogan 'daki yazliklarina gittik . Ben de Arda 'yi ilk defa gordum . Cok guzel bi cocuk , saglikla buyu Arda 'cim .

Mesut bize ahtapot salatasi yapmis . Hmm cok lezzetli olmus . Masadakiler soldan saga ; Betul , Mesut & Arda ve Betul 'un kardesi Serdar . Keyifli bir masa ve lezzetli yemeklerden sonra Mesut bugunku dalisindan cikardigi buyuk bir denizkabugu da hediye etti bize .

Posted by Picasa

Uykunda kikir kikir guluyorsun

09.09.06

halaa izmir'deyiz. Uykunda kikir kikir guluyorsun . Gorulmeye deger guzelliktesin .

8 Eylül 2006 Cuma

Izmir 'de Dugun

Burak ve Baris Ege yoresininin bir oyununu sergiliyorlar . Bu resimdeki kuzen Burak .

Baris cok heyecanli .

Burak ve Baris

Dilek ve Kadri .

Posted by Picasa

Izmir 'de Dugundeyiz

Babanin kuzeni Dilek ve esi Kadri 'nin cocuklari Burak ve Baris gecen hafta sunnet oldular . Bugun de Narlidere Bordo Restaurant 'ta Sunnet yemegi var. Dilek , organizasyon icin cok emek ve zaman harcadi , sonuc guzel oldu . Sen de dugune arabanla katildin . Yemek oncesi verilen kokteylde ben sana muhallebi hazirlarken halan seninle ilgilendi . Masamiz sahnenin hemen onunde oldugu icin muzigin sesi cok yuksekti , kulaklarina sesten rahatsiz olmayasin diye minik pecete parcalari koydum , arabanin uzerindeki tenteyi kapattim . Izmir havasi seni cok aciktirdi , muhallebiden sonra seni uc kez emzirdim , doymak bilmedin . Sonra da uyudun .
Posted by Picasa

7 Eylül 2006 Perşembe

Izmir Guzelbahce 'deyiz

Ama sezlong uzerinde guneslenirken sakin ve keyifliydin .

Bu arada , gozlerinin cevresi gunesten kizardi. kirmizi gozlu pandam.

Dilek 'lerin Guzelbahce 'deki evlerindeyiz . Dilek , havuzlarinin cok temiz ve steril oldugunu soyledigi icin senin de havuza girmeni istedik . Baban sen uyurken havuza gitti , ben de senin uyanmani bekledim . Uyanir uyanmaz , Coppertone 50+ krem surup dogruca havuza gittik . Ama yine zamanlama hatasi yaptik , acikmis oldugun icin pek keyif aldigini soyleyemem .

Posted by Picasa

5 Eylül 2006 Salı

Izmir sokaklarinda ninni soyleyerek uyudun

05.09.06

Izmir 'deyiz . Babanin kuzenini Dilek 'in cocuklari Burak ve Baris 3 gun sonra sunnet olacaklar . Izmir 'in cadde lerinde ve sahilde yuruyoruz . mavi arabandasin , uykun geldi , elimi tuttun ve uyumaya calisyorsun , bir yandan da kendi ninnini soyluyorsun ; I I ii I , ee e e e e . baban arabayi suruyor ben elimi tuttugun icin egiliyorum , 2 km sonra uyudun .

4 Eylül 2006 Pazartesi

Ilk kez su bardagi tutuyorsun

04.09.06

Yavuz dede ve babanla beraber Altinolukta tepedeki bir koydeyiz , baban ve dede kahve ictiler . Sen kucagimda otururken , masada yarisi dolu olan su bardagina uzanip iki elinle tuttun ve dokmeden agzina goturdun . Zeytin gozlum , beni bir kere daha sasirttin .

3 Eylül 2006 Pazar

Ilk kez denizdesin

03.09.06

Altinaoluk 'ta Yavuz dededeyiz , birkacgun burada kalip Izmir 'e gidecegiz . Buraya gelis amacimiz seni denize goturmek. Burada oldugumuz ilk 3 gun hava kapali ve yagisliydi . Hava acar acmaz seni kaptigimiz gibi denize goturduk ancak zamanlamamiz yanlis oldu . Kiyida hazirlanana kadar vucudun isindi , deniz cakilli oldugu icin alti kapali olan , sadece ayaklarinin ciktigi bir simitle seni denize koyduk . ama su cok soguk geldi , sadece ayaklarin suda , vucudunun ust yarisi da sicakta kaldigi icin bu durum pek keyif verici olmadi senin icin , Denize ilk girisinin keyifli olacagini dusunuyorduk , olmadi .

Altinoluk 'tayiz

Dun aksam uzun bir araba yolculugundan sonra Altinoluk Gure 'ye ancak gece yarisi geldik . Yavuz Dede ' nin kucaginda sabah keyfi .

Oglen uyku saatin gelince Sevim Neno seni ayaginda sallayarak uyutmak istedi ama sonra kollarinda sallayarak uyuttu .

Herzaman oldugu gibi huzurla uyuyorsun . Koltukta ve yan donmus olarak .

Posted by Picasa

2 Eylül 2006 Cumartesi

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Küçüğünüz artık oyuncaklarına ulaşabilmeye başladı ve kısa zaman sonra oyuncağı bir elinden diğer eline geçirebilmeye ve sonrasında da hemen ağzına götürmeye başlayacaktır. Onu çok dikkatle izleyin ve ona tehlikesiz bir şekilde ağzına götürüp emebileceği güvenilir oyuncaklar ve diş halkaları vermeye çalışın. Yumuşak, sıkılabilir oyuncaklarla oynamaktan zevk alacaktır. Onun, oyun oynarken bilinçli kararlar aldığını farkedeceksiniz. Birleştirilebilen büyük parçalı oyuncaklarla oynamaktan, henüz tam olarak ne yapması gerektiğini bilmese de hoşlanacaktır.

Deniz Arda sabit duran nesneleri tüm duyularıyla inceler, dikkatlice bakar, seslerini dinler. Nesneleri birçok kez ellerinin içinde döndürebilir. Sadece zevk almak için, ilginç yollar dener, ilk kez oyun davranışlarına başlayabilir.
Siz konuşurken ağız hareketlerinizi çok merakla gözlemler ve sizin çıkardığınız sesleri ve tonlamalarınızı taklit etmeye çalışır. Çeşitli sesler çıkarıp kendince konuşma denemeleri yapmaya başlar ancak çıkardığı bu sesler henüz anlaşılmaktan oldukça uzaktır. Bütün bu denemeler sırasında yüzünde beliren şirin ifadeler onu karşı konulamaz hale getirir! Sizlerin kol ve bacaklarınızla yaptığınız hareketleri de taklit edebilir.

Görme yeteneği dikkat çekecek bir şekilde gelişmiştir. Şimdi, siyah beyaz oyuncaklara ilave olarak dünyanın sunduğu tüm renklere karşı ilgisi artmıştır. Ona artık her renkte oyuncak ve cisim sunabilirsiniz ve büyük bir hızla tercihlerini yaptığını görebilirsiniz.

Küçüğünüz belli bir oyuncağı ile oynamak istediğinde artık ona kendisi ulaşıp alabilir ve artık bunun yapmak istediğinde doğru hareketi yapıp bunu başarabilir. Bu sayede bebeğiniz bağımsız olmanın mutluluğunu keşfeder ve izin verildiğinde elleri ve ayaklarını kullanarak kendini çeker ve uzakta olan oyuncaklarına ulaşmaya çalışır. Onu çok yakından izleyin ve bebeğinizin güvenliğini sağlamak için evinizin veya bahçenizin etrafındaki kapıların kapalı olduğuna, bebeğinizin bir anda gidebileceği tehlikeli bir yer olmadığına, yerden alıp ağzına götürdüğünde boğulma tehlikesi yaratabilecek küçük cisimler olmamasına çok dikkat edin.

Deniz Arda artık dik pozisyonda desteksiz oturabilecek kadar güçlenmiştir. Bebeğinizi kalçanızdan destek alacak şekilde taşıyabilirsiniz. Bu sayede hem daha rahat hareket edebilirsiniz, hem de bebeğinizin ağırlığının büyük kısmını kalçanıza yüklediğinizde omuzlarınız ve kollarınız oldukça rahatlayacaktır.

Anneden ayrıldığını anlayabilir, uykudan uyandığında korkup ağlayabilir.Bu duruma alıştırmak için kendinizi saklayıp tekrar ortaya çıkacağınız "cee" oyununu oynayabilirsiniz.

1 Eylül 2006 Cuma

Emzige pike yapiyorsun

01.09.06

Yuzustu yatar pozisyondayken , agzindan dusen emzigi almak icin ; ellerinden destek alarak govdeni yukariya kaldiriyorsun ve basini emziginin uzerine getirdikten sonra pike yaparak agzina almaya calisiyorsun . Agzini Her defasinda emzige isabet ettiremedigin icin komik oluyorsun , ama gosterdigin caba alkisa deger .

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Küçüğünüz çığlık atıp bağırdığında, ağladığında ve sesler çıkardığında sizin dikkatinizi çektiğini öğrendi ve yeteneklerini daha sık sergilemeye başladı. Yakında onun ağlama sesine göre neye ihtiyacı olduğunu söyleyebileceksiniz.

Bebeğinizin artık fiziksel becerilerini de görme zamanı geldi. Deniz Arda, artık güçlü bacak kasları geliştirdi ve bu güçlenmiş bacaklarını etrafta dolanmak amacıyla kendini itmek için kullanabileceğini keşfetti. Artık bebeğinizin bezini değiştirmek bir savaş haline geldi. Siz onun altını değiştirmek isterken ya protesto ederek ellerinizi itmeye çalışacak ya da kendini hareket ettirerek onu bezlemenizi önlemeye çalışacaktır.
Aynı zamanda “yattığı yerde yuvarlanmak” sanatı üzerine yaptığı uzmanlık çalışmalarını daha da büyük bir çaba ve zevkle sürdürecektir. Artık yüzüstü yatarken sırtüstü yatar pozisyona geçebilecek kadar uzmanlaşmıştır. Yüzüstü yatma pozisyonu yuvarlanabilmek istediği zaman kendini elleriyle itmesine olanak verir. Daha önce de söylediğimiz gibi bebeğinizi hiçbir zaman yalnız bırakmayın, hep gözünüzün önünde olsun ve her hareketini takip edip gerektiğinde hemen müdahale edebileceğiniz bir mesafede bulunun. Bebeğinizin çok becerikli olduğu açıkça ortadadır ve bu becerisini etrafta dolaşmak için kullanır.

Bebeğinizin artık hareketlenmiş olduğunu ve yatak, bez değiştirme masası, koltuk gibi yerden yüksek mobilyaların üzerinden düşme riski olduğunu lütfen unutmayın ve bebeğinizi çok yakından takip edin.

Bebeğinizin dik pozisyonda durma isteği sonucunda yorgun düşebilir ve kollarınızı dinlendirebilmek için onu ayakta tutacak tekerlekli bebek yürüme arabalarını kullanmaya yönelebilirsiniz. Bu tarz arabalardan uzak durmaya çalışın. Her ne kadar yeni modellerin daha güvenli oldukları düşünülüyorsa da uzmanlar bu tarz cihazların bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve bebeğinizin evin içinde dolanmaya çalışması sonucunda kazalara yol açabildiği konusunda uyarıyorlar. Ayrıca bebek yürütme arabalarına alışan bebekler bu arabaları kullanmayanlardan daha geç yürümeyi öğreniyorlar.

Artık açıkça anladınızki Deniz Arda bazı şeylerden hoşlanırken bazılarından hoşlanmıyor. Bebeğiniz ihtiyaçlarını daha fiziksel şekillerle göstermeye başladı. Şimdi yeni bir yiyeceği ya da ilacı vermeye çalıştığınızda elleri ile sizin elinizi amaçlı ve bilinçli olarak itebiliyor.

4-6. aylardan itibaren, bebeğinizin besinsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için anne sütü ve Biberon Mamaları tek başına yeterli değildir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için beslenmesi Ek Besinlerle desteklenmelidir. Bu gerçek, önemli sağlık kuruluşları tarafından da onaylanmaktadır.

Ek Besinlere geçiş ile birlikte bebeğinize verebileceğiniz besin alternatifleri de artmaktadır. Ancak unutmamanız gereken bir gerçek bebeğinizin midesinin halen çok ufak olduğudur. Bebeğinizi sadece doyuracak olan değil, besinsel olarak bütünlüklü ve bebeğinizin gelişimini destekleyecek Ek Besin alternatiflerini seçmelisiniz.

Ek Besin döneminde, bebeğinizin midesini doldurmaktan başka bir işlevi olmayan, bebeğinizin gelişimine hiçbir katkıda bulunmayan, nişasta ve karbonhidrat ağırlıklı mamalardan kaçınmalısınız. Bunlar bebeğin gelişimi açısından çok önemli rolleri olan protein ve esansiyel yağ asitleri bakımından çok fakirdir. Pişirilerek hazırlandıkları için, pişirme işlemi sırasında içindeki vitamin ve mineral değerleri kaybolur.
Bebeğe vereceğiniz tüm Ek Besinler taze ve katkısız olmalıdır. Bebek için her öğün taze besin hazırlanmalı ve bu besinler oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Bebek beslenmesinde uzman firmaların ürettiği kaşık mamaları evde hazırlanan Ek Besinlere en iyi alternatifi oluşturmakta, dahası gelişen teknoloji ile birçok açıdan evde hazırlanan yemeklerden çok daha besleyici, dengeli, sağlıklı ve doğal beslenme olanakları sunabilmektedirler.