Sayın Hasene Yilmaz
Deniz Arda bebek dünyaya geleli 4 ay oldu!
Dünya tatlısı bebeğinizin minik kafasının içinde neler oluştuğunu, geliştiğini görme şansınız yok ancak kesinlikle sonuçlarını görebilirsiniz. Her cismin bir etiketi olduğunu öğrenecektir. Sizin henüz gerçek kelimelerle bunu duymanız zaman alacaktır ancak sizin açıkça duymanızdan önce o sevdiği oyuncaklarının kedi veya köpek olarak çağırıldığının ve diğer tüm objelerin kendine özel bir adları olduğunun farkındadır.
Bu dönemde bebeğiniz iki heceli sesler çıkarmaya başlar. Bebeğinizin yüz hareketlerini ve çıkardığı sesleri taklit ederek onu bu şekilde iletişim kurmaya devam etmesi yolunda teşvik edebilirsiniz. Siz onun çıkardığı seslere ve iletişim kurma çabalarına olumlu tepkiler gösterdikçe bebeğiniz de bu hareketlerinin önemini kavrayacaktır.
4. ayında minik Deniz Arda artık normal bir yetişkin gibi görebilir; renkleri ayırdedebilir; desteklenirse oturabilir; etrafında bulduğu objelere uzanıp kavrayarak ağzına götürmeye çalışır; yabancılardan korkmaya başlar.
Onu yakından takip edin. Artık kendi etrafında, öncellikle karın üstü yatarken yana yuvarlanmak gibi, yuvarlanmaya başlayacaktır. Bebeğinizin güvenli biryerde yuvarlandığından, düşme riski olmadığından emin olun ve ona uzandığınız an ulaşabileceğiniz bir mesafeden onu izleyin.
Şimdi artık onun hangi zamanda ne istediğini üç aşağı beş yukarı biliyorsunuz. Ne zaman aç, ne zaman altını ıslatmış ya da ne zaman yorgun olabileceğini artık kestirebilirsiniz. Bebeğiniz de artık farklı ihtiyaçlarını farklı şekillerde ağlayarak veya farklı sesler çıkararak size anlatmayı öğrenmiştir. Onun zamanlamasını tahmin ettikçe ihtiyaçlarını önceden kestirebileceğiniz için karşılamanız daha kolay olacaktır. Bebeğiniz zamanlamasına ve ihtiyaçlarına kendi karar versin siz de ihtiyaçlarına hemen cevap vermeyi ihmal etmeyin.
Şimdiye dek etrafında gördüğü tüm yabancılara gülücükler dağıtan bebeğiniz bu dönemden itibaren insanları seçmeye başlar ve yabancı ortamlarda, yeni gördüğü insanların yanında yabancılık çekebilir.
Deniz Arda kazandığı yeni becerilerle birlikte yeni oyuncaklara ihtiyaç duyacaktır. Bu dönemde oyuncak seçiminde dikkatli olmalısınız; tek parçadan oluşan güvenli bebek oyuncaklarını tercih edin; parçalara ayrılabilen, çocuğun ağzına sokabileceği derecede küçük oyuncaklardan kaçının.
4. ayını dolduran bebeğiniz büyüyor ve hareketleniyor. Doğal olarak besinsel ihtiyaçları da artıyor. Sütünüz yeterli ise emzirmeye mutlaka devam etmelisiniz. Amerikan Pediatri Akademisi, doğumdan sonraki ilk 6 ay için anne sütü ile beslemenin en ideal beslenme şekli olduğunu ve sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli olan desteği yeterli derecede sağlayacağını ve anne sütü ile beslenen bebeklerde su, meyva suyu ve diğer yiyeceklerin verilmesinin gerekmediğini söylemekte ve bebeklerin anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Ancak tek başına ya da anne sütü ile birlikte bir Biberon Maması kullanıyorsanız, 4. aydan sonra büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için 1 numaralı Başlangıç Mamalarından, 2 numaralı Devam Mamalarına geçmelisiniz. Bebeğinizin süt öğününün karşılanabilmesi için günde en az 500 ml Devam Biberon Mamasına ihtiyacı vardır.
DİKKAT! Bebeğinizin süt öğünü için inek sütü asla bir alternatif olmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil uluslararası tüm beslenme kuruluşları inek sütünü ilk 12 ay boyunca kesinlikle önermemektedir. İnek sütü bebeğinizde fiziksel ve zihinsel gelişim geriliklerine yol açabilir; henüz tam olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir; demir eksikliği ve dolayısıyla kansızlık’a yol açar. İnek sütü kullanımının sakıncaları hakkında detaylı bilgileri “Anne sütü yoksa veya yetersizse” sayfamızda bulabilirsiniz. Ek Besin olarak verdiğiniz, Hazır Sütlü Ek Besinler arasından inek sütü tozu yerine Devam Maması içeren ürünleri tercih etmeye çalışmalısınız!
4-6. aylar arasında, bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için anne sütü veya Biberon Mamaları artık tek başına yeterli değildir. Ek Besinlere başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Bebeğinizin beslenmesini “Ek Besinler”le desteklemeye başlamalısınız ki, bebeğiniz ilk 4 ayda gösterdiği sağlıklı gelişimine devam edebilsin. Ek Gıdalara geçişle birlikte, küçüğünüz sizin yediğiniz yiyeceklerden istemeye başlayabilir. Yeni ve değişik tatları peşpeşe hızlı bir şekilde vermek pek doğru değildir ve uzmanlar yeni gıda verilmesinden sonra bir diğerine geçmeden önce en az 4-5 gün bırakılmasını önerirler (hatta bu süre daha da uzun olabilir). Bebeğinizin beslenmesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi "Beslenme" sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Bebeğinizin Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, ve Menenjit hastalıklarına karşı 5’li karma aşısının 2. dozunun zamanı gelmiştir. Aşı kartından aşısının ne zaman yapılacağını kontrol ederek, aşısını yaptırmayı unutmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder