Sayın Hasene Yilmaz
Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 7 ay oldu!
Bebek salıncakları ve zıplayabilecekleri askılar bu yaşın favorileridir. Bebeğiniz salıncağın yumuşak salınımları ile sakinleşebilir veya zıplayabileceği askıda müthiş eğlenebilir. Bunların yanı sıra bebeğinizle halı veya yere serilmiş bir örtünün üzerinde de bolca zaman geçirmelisiniz. Bebeğiniz artık oynadığı oyuncakların ve nesnelerin nasıl çalıştıkları ve ne işe yaradıkları ile ilgilenmeye başlayacaktır. Bebeğinizin elindeki şeyin ne olduğunu anlamaya çalışan şaşkın yüz ifadesinin her bir minik esrarı çözdüğünde kesin bir hayret ve gurura nasıl dönüştüğünü görebilir ve onun bu başarısının mutluluğunu onunla paylaşabilirsiniz.
Deniz Arda ellerini yakındaki objelere ulaşmak ve onları kendine yaklaştırabilmek için tırmık gibi kullanır. Ulaşmaya çalışıp ulaşamadığında ise hüsran duyup ağlamaya başlayabilir. Henüz yerlerde hareket edip istediği objeye ulaşamadığı için, zaman zaman ulaşmak istediği objeyi ona verebilirsiniz. Bebeğiniz sürünmeye başlayıp istediği objeye ulaşabilir duruma geldiğinde bu ağlamaları zamanla azalıp kaybolacaktır.
Bebeğinizin beslenmesinde 4-6. aylardan itibaren katı gıdalara geçtiniz ancak uzmanlar anne sütünün, yokluğunda ise biberon mamalarının, 1 yaşına kadar hala bebeğin günlük besininin % 75’inden fazlasını oluşturması gerektiğini önermektedirler. Bebeğinizin kalsiyum ve demir başta olmak üzere en önemli vitamin ve mineral kaynağını, hala bebeğinizin süt ihtiyacını karşılayacağınız anne sütü ya da Devam Mamalarından sağlamalısınız. 7. ayın sonuna doğru daha bir büyümüş ve damak zevki gelişmiş bebeğinize uygun, bebeğinizin seveceği lezzet ve kıvamda 3. Aşama Devam Mamalarına geçmenizi öneririz. Bu 3 numaralı Devam Mamaları okul çağına kadar bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamaya yönelik ürünlerdir.
6-8. aylarda tahıl mamalarına, meyve püresi ve sebze çorbalarına başlayabilirsiniz. Tahıllı mamalar, bebeğinizin demir ihtiyacını karşılar ve sindirim sistemini düzenler. Kabızlık riskini azaltır.
Evde hazırlayacağınız muhallebiler için 1 yaşından önce inek sütü kullanımının sakıncalarını göz önünde bulundurarak Devam Mamaları ile hazırlamanızı tavsiye ederiz. Aynı şekilde vereceğiniz yoğurdu da devam mamaları ile sizin hazırlamanızı tavsiye ederiz. Verilebilecek Ek Besinlerin Hazırlanışı sayfasında, bu konu ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Alacağınız Hazır Sütlü Ek Besinlerde ise içinde inek sütü tozu yerine Devam Maması olanları tercih etmelisiniz.
Verebileceğiniz Ek Besinler hakkında detaylı bilgileri Ek Besinlere Geçiş sayfamızda detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Bebeğinizin beslenmesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için "Beslenme" sayfalarımızı ziyaret ediniz.
Bebeğiniz sürünmeye başladığında etrafta rahatça dolaşamamanın verdiği hüsran giderek azalacaktır. Bebekler genelde 6 ay civarında sürünmeye başlayabilir ama sizin minik kaşifiniz belki haftalar veya hatta aylar önce hareketlenmiş olabilir. Bebeğinizin sürünmeye başlayacağı ilk günü iple çekerken onun güvenliği konusunda da dikkatle düşünüp önlemler almayı unutmayın. Eğlence için önce kendiniz yerde sürünün, bu arada onun açısından muhtemel gizli tehlikeleri de görmüş olursunuz. Bebeğinizin güvenliği için yapmanız gerekenleri öğrenmek için tıklayınız.
Miniğiniz kendini karnının üzerinde yatarken kol ve bacaklarını kullanarak çekebilir veya elleri ve dizleri üzerinde yükselip olduğu yerde, hiçbir yere gitmeden ileri geri sallanır. Bu nispeten sakin dönemden zevk almaya bakın. Yakında, sizin şu anda imkansız olduğunu düşündüğünüz bir hızda hareket edecektir.
Bu haftalarda küçük profesörünüzün zekasının ne kadar geliştiğine ve kendi adını bildiğine ve adıyla çağırdığınızda anladığına ve kendince size cevap verdiğine tanık olacaksınız. Hala öğrenme aşamasında olduğu ses çıkarma ve anlaşılmaz olsada kendi kendine mırıldanarak anlamsız sesler çıkarma çalışmalarına dilini kullanabildiğini, ağzının şeklini değiştirerek farklı sesler çıkarabildiğini gördükçe hızla devam edecektir. Unutmayın bazen çıkardığı yüksek tonlu patlama tarzındaki sesler onun sesini ne kadar yükseltebileceğini deneme çalışmasıdır.
Yürüyebilmesi, tırmanabilmesi, bisiklet sürebilmesi ve top oynayabilmesi için gereken motor yeteneklerini geliştirebilmesine, ona pek çok olanak sunarak yardımcı olabilirsiniz. Oynayabileceği güvenli bir ortam yaratın. Pozisyonunu düzenli bir şekilde sürekli değiştirin; yüzüstü, sırtüstü, oturur pozisyonlar gibi ve sürekli ortamını değiştirin; bir süre yatağında, bir süre yerde ve bir süre dışarıda açık havada oynatmak gibi. Yumuşak toplar en güzel oyuncaklardır ve bebeğinizi topa vurmaya cesaretlendirip birbirinize top yuvarlama oyunu oynayabilirsiniz.
Bebeğinizin küçük objelere odaklanıp, onları almak isteyebileceğini unutmayın. O, ellerini tırmık gibi kullanıp bir kuru üzüm tanesi büyüklüğünde cisimleri alabilir. Minik objeleri alabilmek için henüz parmakları ile tutamadığı için elinin tamamını kullanır ve cismi eline aldığında yapacağı ilk iş onu ağzına götürmek olacaktır. Sadece güvenli olabilecek şeyleri eline aldığından emin olmak için yakın takibe alın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder