Sayın Hasene Yilmaz
Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 8 aylık oldu!
Bebeğinizle bebek gibi konuşmaya alıştınız. Şimdi onun başlangıç konuşma yeteneğini yavaş yavaş geliştirme zamanı geldi. Artık onunla tane tane ve yavaş bir şekilde düzgün kelimelerle konuşun. Sizi taklit etmesi için onu teşvik edin. O “ba ba ba” gibi heceler söylediğinde normalde söylemesi gerektiği tonda ona söylediklerini tekrarlayın. Daha sonra onun sizin tonlamanızı taklit etmeye çalışmasını izleyin.
Deniz Arda, siz onun görüş alanının dışına çıktığınızda huzursuz olabilir. Bu ayrı kalma huzursuzluğu 6. aydan 1 yaş sonuna kadar, hatta 2. yılın başlarında devam edebilir. Bebeğiniz hala odadan çıktığınızda kısa süre sonra geri döneceğinizi anlayamayacak kadar minik. Ona göre siz onun görüş alanından dışarı çıktığınızda ortadan kaybolup bir daha geri dönmeyeceksiniz. Bebeğinizin sizi görebileceği mesafenin dışına çıktığınızdaki endişesini azaltmak için sesinizi duyabileceği mesafede iseniz onunla konuşun. Sizi göremediğinde sizin sesinizle endişeleri azalabilir. Onu bir süre yalnız bırakmanız gerektiğinde onun tepkisi karşısında içiniz parçalanabilir ama rahat olun bu da geçecektir. Onu işe gitmek ya da gece dışarı çıkmak için yalnız bırakmanız gerektiğinde güvenebileceğiniz yetişkin insanların onun yanında olmasına özen göstererek bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz.
Bebeğinizle ortadan kaybolup yeniden ortaya çıkma oyunu oynamanız onun çok hoşuna gidecektir. Bebeğinize yeni kelimeler öğretmek için özel hazırlanmış kitaplardan alarak onunla hem zevkli dakikalar geçirip hem de aynı zamanda onu eğitebilirsiniz.
Zihninizin rahat etmesi için; bebeğinizin ağlamasının siz oradan ayrıldıktan bir süre sonra eğer bir kreşte ise diğer çocuklarla ilgilenmeye başladığında veya onu çok seven bir büyükanne veya odadaki diğer ilgi çekici şeyler sayesinde duracağından ve kısa sürede sakinleşip sizi unutacağından emin olabilirsiniz.
Gözleri artık tamamen gelişmiştir ve artık başının bir yanından diğer yanına kadar bir cismi rahatlıkla gözden kaçırmadan izleyebilir. Ek olarak artık odanın her köşesini görebilir ve odadaki yeni farkettiği herşeyi incelemekten zevk alır. Ona deterjanla köpürtülmüş su ile baloncuklar yapın ve onun bu çabucak patlayıp kaybolan baloncukları nasıl yakalamaya çalıştığını görün. Her ikiniz de çok eğleneceksiniz.
Deniz Arda artık hareketlendi. Emekleyerek ortalıkta dolaşmaktan ve her ilgisini çeken şeyi eline almaktan hoşlanır. Dikkat! Eline aldığı herşeyin gideceği son durak bebeğinizin ağzıdır. Bebeğinizin eline güvenle çiğneyebileceği diş halkalarından verebilirsiniz.
Bazı bebeklerde daha erken çıkmaya başlayabilmesine rağmen genelde bebeklerde dişlerin çıkmaya başlama yaşı 6. ay – 1 yaş arasıdır. Yine genelde alt veya üst kesici dişler (öndeki dişler) ilk olarak çıkmaya başlayanlardır, daha sonra onların yanlarında bulunan molar dişler, takiben dört adet köpek dişleri ve en son olarak ta iki yaş molarları çıkar (adı üzerinde 2 yaş civarında çıkar). Bu dönemde diş çıkarmanın belirtilerini görebilirsiniz. Salyası akar (yoğun salyaya bağlı olarak döküntü, öksürük veya ishal görülebilir), geceleri uyanır, iştahsız ve huzursuzdur. Diş çıkartmaya bağlı ağrısını ona buzlukta soğutulmuş sert diş çıkarma halkası vererek ve doktorunuza danışıp o gerek duyarsa ağrı giderici vererek rahatlatabilirsiniz. Her çocuğun diş çıkartma dönemi farklıdır. Bazılarının diş çıkarttığını ancak çıkan dişleri görünce anlarken diğerleri sürekli ağlar ve kötü hissettiği için hep sizin yanınızda olmak ister.
Küçüğünüz kendi ihtiyaçlarını size anlatabilmek için kendi yöntemini geliştirmiştir. Vücut hareketleri de işin içine katıldıkça bebeğinizin repertuarı genişleyecektir. Örneğin sizin onu kucağa almanızı istediğinde kollarını başının üzerine doğru kaldırıp size uzanırmış gibi yaparak bu isteğini dile getirecektir. Siz bu yeni çabaları çabuk farkedeceksiniz. Ancak bebeğinizin hayal kırıklığına uğrayıp vazgeçmemesi için bu hareketleri ona bakan diğer kişilere de tercüme etmeli ve onların da bebeğinizin ne anlatmak istediğini kolayca anlamalarını sağlamalısınız. Bu arada tanıdığı insanlara öpücük yollayabilir; eşyaları amaçlarına uygun kullanmayı öğrenmeye başlar; örneğin fırçayı saçına götürür, bardaktan su içme denemeleri yapmaya başlar.
Bebeğinize bakan diğer kişiler ona bakmanın ne kadar eğlenceli ve rahat olduğunu söylerken siz etrafta iken neden onun bu kadar yaramazlık ve gösteriş yaptığını merak ediyor olabilirsiniz. Henüz çok küçük ama onun anne ve babasını nasıl kullanabileceğinin farkında olduğundan emin olabilirsiniz. O sınırlarını test etmeye çalışıyor ve isteklerini kabul ettirmek için nereye kadar gidebileceğini not alıyor. Artık ipleri elinize almanın zamanı geldi, sınırlarınızı belirleyin. Ondan istediklerinizin onun yaşına uygun olmasına dikkat edin ancak unutmayın yemeğin halıya ya da saçlarına değil ağzına gitmesi gerektiğini bilmesi için erken değil!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder