8 Şubat 2011 Salı

Ameliyat Öncesi Hazırlıklar

Madem uyku tutmuyor yazayım bari . Ameliyat öncesinde neler okudum , neler öğrendim ?

Narkoz yani Anestezi, hissizlik demekmiş. Anestezi doktoru da,  ameliyat süresince hastanın ağrısız olmasını sağlayan, nefes alma, nabız, tansiyon gibi hayati fonksiyonlarını kontrol eden kişi .
Anestezi öncesi, anesteziye hazırlanmak gerekli . Hem bilgi , hem duygusal olarak . Önce kendini hazırlayıp donanacaksın ki sonra çocuğuna destek olabilesin , soruları yanıtlayabilesin. Öyle de yaptım çünkü sen çok soru soran bir çocuksun. Güzel sorular sorarsın . “Neden ve nasıl oluyor?” u merak edersin . Birşeyi öğrenmek istediğinde "amaan çocuk işte" deyip geçiştiremem. Detay detay, keyifle anlatırım . Bilmediğim birsey sorduysan "Öğrenip anlatayım " derim, işten geldiğimde de hemen sorarsın "Anne öğrendin mi? Internete baktın mı ?" .  Bu nedenle okudum okudum öğrendim.  Anestezi verilmeden önce yapılması gerekenler var , doktorun soracakları var, doktora sorulacaklar var . Öğrendiklerimi iki bölüme ayırdım Fiziksel ve Duygusal hazırlık .  Fiziksel hazırlık bölümünde , ameliyat öncesinde narkozla bayıltılmadan önce, bayıltılma esnasında ve sonrasında neler olduğu ile ilgili en sade dille anlatılmış bilgiyi şu sitede buldum . Duygusal hazırlık bölümü içinse kaynak aramadım çünkü Damla ‘nın kulak operasyonunu yazdığı yazıyı hatırlayarak doğruca Hayal ‘e gittim.

Heyecanım böyle tavan yapmışken, içim dışarı taşacakmış gibiyken , heyecandan unutmayayım diye şunları da yazayım . Yeterli bilgiye sahip olmak ve  Anestezi Ekibinin görüşmede soracağı soruları önceden bilip düşünmüş olmak gerekli ki unutulan , atlanan bir bilgi olmasın .
  • Öncelikle şimdiki sağlık durumun çok önemli. Çünkü en küçük bir soğukalgınlığı belirtisi bile ameliyatın ertelenme sebebi olabilir . Ateş, öksürük, solunum güçlüğü, tıkanma , burun akıntısı gibi belirtiler anestezinin komplikasyon riskini arttırabilirmiş , hastanede kalma süresini uzatabilirmiş . Çok şükür şuan bir semptom yok . Keyfin yerinde :)
  • Geçirilmiş ya da tedavisi devam eden hastalıkların ; Bademcik enfeksiyonları , soğukalgınlığına baglı üst solunum yolu enfeksiyonları ve bir defa geçirilmiş sinüzit . Tedavisi devam eden bir hastalığın yok :)
  • Alerjilerin ; Bir yaşında ortaya çıkan ve 3 ile 4 yaş aralığında geçen süt , ceviz, pekmez, yumurta ve balık alerjilerin vardı . Ancak şuan yok . Toz, polen, küf ve mantar alerjin yok .
  • Şu anda ve son bir ay içinde kullandığın ilaçlar ; 27 Ocak 2011 'de tek doz Prednol 35 mg iğne oldun. Yaklaşık 1 aydır sabahları 10mg Vitagil vitamin içiyorsun .
  • Daha önce anestezi yapıldı mı yapildı ise anestezi ile ilgili komplikasyonlar oldu mu ? Hayır bu ilk anestezin olacak . Anestezi komplikasyonu olmamasi için dualarimiz seninle .
  • Anestezi ile ilgili sorunlar yaşayan akrabalarımız var mı ? Hayır yok . 
  • Şu anki ağırlığın ; 17.5 kilo 
  • Sallanan dişin var mi ? Hayır
  • Araç tutması olur mu ? Hayır
  • (Bunu Anestezi uzmanı sormayacak ben ekliyorum ) Reflekslerin ; Ağzına, dilinin üzerine değdirilen dil basacağı bile seni öğürtür . Kusma riskin olabilir . Söylemeyi unutmasam bari .
Uğur Bey, öğlen yaptığımız görüşmede Hazırlık için altı saat aç kalması gerekiyor” demişti . Aksam yemeğinden uyuduğun saate kadar yani saat 23:30 ‘ a kadar birşey yemedin sadece su içtin . Aç kalma süresi akşam başladığı için seni altı saat süreyle aç tutmak çok zor olmayacak . Ancak sabaha karşı su içmek gibi bir alışkanlığın var . Bunun için odandaki ve odamızdaki su şişelerini kaldırdım . Aç kalabilmen önemli çünkü midende yiyecek ya da içecek olması anestezi sırasında ciddi hava yolu komplikasyonlarına yol açabilen kusma riskine neden olabilir  - miş  . İçeceklerin , katı gıdalara oranla daha çabuk mideden atıldiğini bilebilirdim de farklı sıvıların farklı aç kalma süreleri gerektireceğini düşünmemiştim, oğrenmiş oldum . (Portakal suyu, ayran , yoğurt ve gazlı içecekler  su, elma suyu ve kahveye göre daha uzun sürede atilir - mış) .
Gelelim ikinci bölüme , Seni nasıl hazırladım ?
Pek çok anne baba gibi ben de anesteziden ürküyorum , seni ameliyathanenin kapısında başkalarına teslim edeceğimi bilmek ama içeride neler olacağını bilmemek içimi fena yapıyor . Önce bunu kabullendim . Sonucta iyi bir ekip seni iyileştirmek için seninle olacak . Evet şunu da kabul ediyorum ,  bu doktorlar için küçük bir operasyon . Ve kötü bir hastalık değil . Bunları düşündükçe kabul etmem kolay oldu sanırım . Aslında itiraf ediyorum hiç kolay olmadı. Sıkıntıdan Vertigo atağı geçirdim, dünyam döndü.  Bu halde kendim dahil kimseye faydam yoktu. İlacımı içince dünya dönmeyi bıraktı ama endişelerim ve soru işaretlerim yerinde duruyordu . Kafamı endişelerden ve soru işaretlerinden arındırmak için koşa koşa gidip yeni bir 2000 parçalık bir puzzle aldım.. Sonra kabullendim desem daha doğru. Ameliyat fikrini kendim kabul edip , sakinleştikten sonra sıra seni fikren hazirlamaya geldi . Çünkü ne kadar hazırlıklı olursan/olursak o kadar travmasiz ve kolay atlatırız diye düşünüyorum . Dolayısı ile ameliyat hakkında endişelerinin olmamasi gerekli . Bu endişeleri gidermek de benim işim. Okuduğum bir yazıda "Bir çocuğu , kendine güvenen bir aile üyesinden daha iyi sakinleştiren bir şey yoktur" yazıyordu . Destekliyorum bu cümleyi ve sen de bana bu konularda çok güveniyorsun . Ben şimdiye kadar seni hiç kandırmadım , eksik ya da yanlış bilgi vermedim . Anlayacağın dilde , bilmen gerektiği kadarını hep anlattım.  Endişelenmene mahal vermemek için odada bulunacak kişilere ozellikle de anneanne ve Tugi ‘ye ağlamamalarını , yüzlerinde tedirginlik çağrıştıracak mimikler bulundurmamalarını istedim . Ağlayacak olurlarsa odadan çıkmalarını istedim .
Üç ile altı yaş arasındaki çocuklarda zaman kavramı yeni yeni geliştiği için , doğru zamanlama ve yöntemin , ameliyattan bir hafta önce oyunla anlatılması olduğunu , detaylarının da bir ya da iki gün önce anlatılması gerektiğini okumuştum . Ben de öyle yaptım . Bir hafta öncesinden oyunların içine ambulans, hastane, ameliyat ve bayılma filleri ekledim.  Bu akşam da "Hastaneye gideceğimizi , Uğur Abinin bademciklerini tamir edeceğini , bunun için bir gece hastanede kalacağımızı" anlattım . Bademciklerini tamir ederken acı hissetmemen için seni bayıltacaklarını" söyledim . Özellikle uyutacaklar demedim kendine geldiğinde ağrılarla uyumayı ilişkilendirmeni istemedim, özellikle bayılma ve ayılma kelimelerini kullandim . Ev halkına da aynı telkinde bulundum. Çünkü uyumayla ilgili problemlerin var , uyumak istemiyorsun . Bayılmanın nasıl birşey olduğunu da bir hafta öncesinden oyunla anlatmıştım zaten . Oyun oynarken ya yaralandım , ya kaza gecirdim . Ambulansla doktorlar gelip beni hastaneye götürdüler. Bayıltılar ve ameliyat ettiler .  Bu bilgiye ek olarak babana hastaneden aldırttığım bone ve maskeyi önce kendim takarak "Bakalım beni tanıyabilecek misin? " oyunu başlattım . Sonra sırasıyla baban ve sen taktın . Çok eğlendik . "Bakalım sabah Uğur abiyi de tanıyabilecek misin ? " diye ekledim . Baban dedi ki ; 
S: Deniz ‘cim biliyor musun, annen seni dünyaya getirmek için girdiği ameliyatta beni başımdaki boneyle ve yüzümdeki maskeyle tanıyamamıştı, bu adam da kim sürekli bana bakıyor demişti . Ne komik değil mi ? 
 D: Ben Uğur abimi tanırım , çok kolay .

Umarım çevrende göreceğin bi dolu maskeli ve boneli ekipten kormazsın meleğim . 

Bu da son bölüm olsun . Yarın sabah daha doğrusu yaklaşık dört beş saat sonra söyleyeceklerim ;
Denizcim ameliyat yapılacak odaya biz giremiyoruz , ama Uğur abin ve arkadaşları seninle olacak .  Seni iyileştirmek için yanında olacaklar . Arkadaşlarının hepsi sana gösterdiğim resimlerdeki gibi yeşil formalı, maskeli ve boneli giymiş olacak.
Ve götürülürken arkadaşım Hayal ‘in yaptığını yapıp , eline Ben10 karakterlerinden en sevdiğin karakter olan İnsanazor ya da Spiderman ‘i vereceğim .
Yazdıkça zaman geçiyor ama heyecanım artıyor . Birazcık uyumayı deneyeceğim .

2 yorum:

gülay dedi ki...

Çok ama çok geçmiş olsun.Sağlıklı,güzel haberlerinizi bekliyoruz.

Shade and Love dedi ki...

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum .
Hasene