1 Şubat 2007 Perşembe

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 10 ay oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 10 ay oldu!

Hayatınız giderek daha hareketleniyor çünkü bebeğiniz her an daha hareketli olmaya başladı. Artık mükemmel emekleyebildiği için yere bıraktığınız anda bir yerlere gitmeye çalışacaktır. Emekleme pozisyonundan oturur pozisyona geçmeyi öğrenmiş olması ona bulduğu oyuncakları oturarak iyice inceleme fırsatı verecektir. Bazen de sadece yorulduğu için oturur pozisyona geçecektir. Merdivenlerden yukarı emeklemeyi de öğrendikten sonra bu yeteneğini sık sık göstermek isteyecektir ancak henüz aşağı nasıl ineceğini bilmez. Kaza sonucu düşmelere meydan vermemek için bebğiniz emeklerken her an gözünüz üzerinde olsun.

Bebeğinizin “artık büyüdü” diyeceğiniz en önemli anlarından birine yaklaştınız. Onun “ilk adımları!”. Henüz gerçek adımlarını atmasa da bebeğiniz o yönde ilk işaretlerini gösterecektir. Çok iyi takip ettiğiniz ve bildiğiniz gibi bu zamana kadar el ve dizleri üzerinde emekleme sanatını mükemmelleştirmişti. Şimdi ise mobilyalara tutunarak kendini ayağa kaldırabilecektir.

Deniz Arda artık ayağa kalkabildiğine göre uyuduğu yeri tekrar gözden geçirmenin de zamanıdır. Eğer bir beşikte veya bebek arabasında uyuyorsa, kenar parmaklıklarının o beşiğin içinde ayağa kalksa bile dışarı düşmesine engel olacak yükseklikte olması gerekir.

Bebeğiniz her konuda olduğu gibi kendi kendi beslenme konusunda da gelişmektedir. Yavaş yavaş ağızlıklı bir bardaktan birkaç yudumu kendi başına içebilir. Bardağına onun en çok hoşlandığı içeceği koyarsanız geçiş dönemi daha kolay ve hızlı olacaktır. Onun uzmanlık konusu üzerinde çalıştığını ve cisimleri düşerken seyretmeye bayıldığı için onları yere atıp durduğunu ve içindeki sıvının ortalığa dökülmesini seyretmek için bardağı ters çevirmeye de bayılacağını unutmayın! Yani havlularınız ve bezleriniz yanınızda olsun.
Deniz Arda artık hemen hemen herşeyi yiyebiliyor ama yine de eğer o da istiyorsa emzirmeyi kesmek için acele etmeyin. Emzirmenin pek çok faydası olduğunu biliyorsunuz, örneğin her emzirmede bebeğiniz enfeksiyonlara karşı annesinin antikorlarından bir doz daha aldığından hastalıklara direnci artmış olacağı gibi, sizin bebeğinizle yaşadığınız bu çok özel anların bir süre daha devam etmesini sağlar. Bebeğiniz artık etle de tanışabilir. Eti hazırlamanız oldukça kolay; önce eti iyice pişirin ve içine pek baharat koymayın. Sebze ve meyvelere yaptığınız gibi eti de biraz su veya anne sütü ile püre haline getirin. Eğer biraz şanslı iseniz bu yeni tatları sevecektir. İnek sütü, fındık, bal, yumurtadan uzak durun. İnek sütü, fındık ve yumurta pek çok güçlü alerjik maddeler içerir. Balın içinde ise bebeğinizin bağırsağının henüz öldüremeyeceği tehlikeli sporlar olabilir.

Hiç yorum yok: