17 Haziran 2006 Cumartesi

"Deniz Arda " bebek dünyaya gözlerini açalı tam 11 hafta oldu

Sayın Hasene Yilmaz

"Deniz Arda " bebek dünyaya gözlerini açalı tam 11 hafta oldu!

Hareketlenmiş küçüğünüz etki ve tepki kavramı üzerindeki uzmanlık çalışmalarına tam hızla devam etmektedir. Yani halihazırda bebeğiniz ağladığı zaman sizden veya kendine bakan diğer bakıcılardan cevap ve ilgi aldığını öğrenmiş durumdadır. Artık ağlamalarının tonlamasına göre farklı isteklerini farklı şekillerde göstermek üzerine çalışacaktır. Zamanla hangi ağlama şekli ile “açım”, hangi ağlama şekli ile “altımı ıslattım” ve hangi ağlama şekli ile “biriniz beni kucağına alsın lütfen!” dediğini anlayabileceksiniz. Mümkün olduğunca henüz tam ağlamaya başlamadan önce yanına gitmeye çalışın. Aç veya huzursuz olduğunu bazı işaretler ile anlayabilirsiniz. Sizin ilginize rağmen ve bir sebep olmadan ağlamaya devam ediyorsa ona her seferinde sizin ilginizi çekmesi için ağlamasına gerek olmadığını öğretmeye çalışın.
Bebeğiniz bütün bunları öğrenirken aynı zamanda çevresini fiziksel olarak da etkileyebileceğini öğrenir. Bebek arabasındaki toplara ve elinin uzanabileceği mesafedeki cisimlere vurunca hareket ettiğini ve çıngırağını oynattığında ses çıkardığını keşfeder ve bunlardan çok hoşlanır.

Bebeğinizin kendisinin de sesler çıkarmasına artık alışın. Onun kumru gibi ötüşü, çığlık atışı ve boğazından sesler çıkarması daha sık olarak dikkatinizi çekecektir. Bebeğiniz bu sesleri mutlu olduğu zaman veya sizinle ilişki kurduğunda daha çok çıkartacaktır. Gülümsemesi daha sık ve gerçekten kendiliğinden gerçekleşecektir. Yani onun yüzünde güzel bir gülücük görebilmek için çok fazla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Hatta ilk kez onun muhteşem mutluluk gülüşüne şahit olup şaşırabilirsiniz.

Bebeğinizin Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, ve Menenjit hastalıklarına karşı 5’li karma aşısının yapılıp yapılmadığını aşı kartından kontrol ediniz. Yapılmadıysa zaman geçirmeden yapılmasını sağlayınız.

Hiç yorum yok: