7 Ağustos 2006 Pazartesi

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 18 hafta oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 18 hafta oldu!

Küçüğünüz 4 kısacık ayda inanılmaz ilerlemeler kaydetti. Artık dik pozisyonda tuttuğunuzda başını sağlam bir şekilde düzgün tutabiliyor, cisimleri gözleri ile rahatça takip edebiliyor ve her iki eli ile uzanıp onları yakalayabiliyor. Gözleri gelişiyor; bebeğiniz artık derinlik algılamaya başlar ve genel olarak görüşü netleşir. Sallanan veya asılı duran cisimleri çekmekten çok hoşlanırlar. Favorileri ise sizin saçlarınız, takılarınız ve kıyafetlerinizdir.

Birisi onunla konuştuğu zaman bebeğinizin o sesin geldiği yöne döndüğünü görebilirsiniz. Sesin geldiği yöne doğru dönmek bebeğiniz yüzüstü yatıyorsa ve kolları ile kendini destekliyorsa bebeğiniz için çok kolaydır. Yüzüstü yatarken onu çok yakından ve dikkatli gözleyin ve bebeğiniz yorulup başı düştüğünde yüzüne kapanıp nefes almasını zorlaştırabilecek yastık ve yumuşak örtüleri ortadan kaldırın.
Hala desteksiz oturamamasına karşın yüksek bir sandalyede yastıklar, rulo yapılmış battaniye ve örtülerle desteklenerek oturmaktan ve sarıp sarmalanmaktan çok hoşlanır. Kucağınız bebeğiniz için diğer bir harika oturma ve dünyayı gözlemleme yeridir. Sizin desteğinizle ayakta durmaya çalışmaktan zevk almaya devam eder.

Oyun oynadığınız zamanlarda küçüğünüzün elleri ile olduğu kadar ayakları ile ilgilenmeye başladığına tanık olabilirsiniz. Neşeli oyunlar her ikinizi de çok eğlendirecektir. Gülmeyi öğrendiğinde kulaklarınız açık olsun! Bebeğinizden kocaman içten bir kahkaha duymak harika bir duygudur. Onu gıdıklayarak onun kıkırdamasını ve gülmesini izleyebilirsiniz.
Bebeğinize banyo yaptırmak ayrı bir eğlencedir. Onun huzurunu bozmadan, rahat edeceği ortamda, buhar ve ısıyı iyi ayarlayarak, banyoyu sevmesini sağlayabilirsiniz. Banyo yapmak bebeğinizin en sevdiği şey haline gelebilir. Bazen banyoya alışması basamak basamak olabilir, zorlamayın. Banyo oturağı alabilirsiniz, daha rahat edebilir. Bebeğiniz, ılık sudan, dokunulmaktan ve hoş, temiz bebek kokularından hoşlanacaktır. Bebeğinizi banyo küvetinde asla yalnız bırakmayın!

3-4 aylık bebekler günde yaklaşık 15 saat uyur; 10 saat gece ve kalanı parçalar halinde gündüz uyurlar. Hala geceleri bir ya da iki kez bebeğinizi beslemek için uyanabilirsiniz ancak 6 aylıktan itibaren bebeğiniz bütün gece boyunca uyumaya başlayabilir.

Bebeğinizin Difteri-Tetanoz-Boğmaca-Çocuk Felci ve Menenjit içeren 5li karma aşısının 2.dozunun 16.haftada yapılmış olduğunu kontrol ediniz. Yapılmadıysa tamamlayınız.

Hiç yorum yok: