1 Mart 2007 Perşembe

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 11 ay oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 11 ay oldu!

Ailenize yeni katılan üyenin ağzından her gün yeni sesler duyacaksınız, sürekli çeşitli sesler çıkararak bu sesleri çıkarma yeteneğini test edecektir. Kısa zamanda bu anlamsız sesler anlamlı kelimelere dönüşecektir. Aynı zamanda bazı özel sesleri çıkardığında sizin bir anda işinizi bırakıp onunla ilgilendiğinizi de keşfedecektir. Öksürme sesi gibi. Sadece sizin dikkatinizi çekmek için de bu sesleri çıkarmaktan çok hoşlanacaktır.

İyice gelişmiş olan parmakları ile kavrama kabiliyeti sayesinde yerdeki en küçük cisimleri bile eline alabilir. O yerde emeklerken en küçük toz zerresi bile emniyette sayılmaz. Bu yüzden yerleri sık sık elektrik süpürgesi ile süpürmeyi ve silmeyi ihmal etmeyin.

Aynadaki bebeğe bakmak küçük bebeğinizin en büyük eğlencelerinden biridir. Sadece aynadaki yansımasına bakarak kendini nasıl eğlendirdiğine şaşıracaksınız.
Hafızası düzenli olarak gelişmektedir. Tanıdığı cisimlere ait görüntüleri hafızasında canlandırabilir. En sevdiği oyuncağı görünürde olmasa bile onu hatırlayarak görüntüsünü aklında canlandırabilir. Cisimlerin yok olmadığı kavramını öğrenmeye başlamıştır. Bu bir cisim onun görebildiği bir yerde olmasa bile var olmaya devam ettiği, yok olmadığı kavramıdır. Bunu tam olarak anlaması haftalar hatta aylar sürecek olsa bile artık onu odada başka biri ile bırakıp siz odadan çıktığınızda eskisi kadar huzursuzlaşmaması bu yüzdendir. Artık siz odadan çıksanız bile var olmaya devam ettiğinizi bir sure sonra ona geri döneceğinizi biliyor.

Ondaki inanılmaz hızlı büyümeyi gördüğünüzde onu artık öne doğru bakan bir araba koltuğuna oturtmak isteyebilirsiniz ki onun arabada bulunmasından siz daha fazla keyif alın. Bu zararsız gibi görünse de Onun henüz tam gelişmemiş boynunu ve omurgasını en iyi şekilde arkaya bakan bir koltuk korur. Artık ilk doğduğunda kullandığınız koltuğa sığmayacak kadar büyüdüyse koltuğunu hem öne hem de arkaya bakar şekilde kullanılabilen bir koltukla değiştirmeniz tavsiye edilir. Bu koltukların çoğu doğumdan bebeğiniz yaklaşık 20 kg oluncaya kadar kullanılabilir. Şu an geçerli olan emniyet uyarılarına göre bebeğiniz en az 10 kg olana veya en aza bir yaşına basana kadar onu arkaya bakar şekilde oturtmanız tavsiye edilir.

Biraz dinlenmek istediğinizde onu kucağınıza alarak ona kitap okutun. Bundan eskisinden daha çok hoşlandığını fark edeceksiniz. Unutmayın ki ne kadar çok farklı ses duyarsa kendi konuşma becerisini o kadar çabuk geliştirecektir. Bu faaliyet için her gün zaman ayırın.

Küçük Deniz Arda artık kendisini tutunarak ayağa kaldırabilir ve bir koltuktan diğerine tutunarak yürüyebilir. Eğer onu cesaretlendirir ve iki elinden tutarak desteklerseniz ayak değiştirmeye ve adım atmaya da başlayabilir.
Dengesini sağlamayı tam öğrenene kadar sık sık sendeleyecek ve düşecektir. Evinizi bebeğinizin için emniyetli hale getirin. Sivri masa ve mobilya köşelerine yumuşak malzemelerle örtün. Artık ayağa da kalkabildiği için daha önce uzanamadığı şeylere yetişecek onları çekebilecektir. Bu yüzden masa üstlerinde tehlikeli olabilecek ağır veya sıcak eşyalar bırakmayın.

Hiç yorum yok: