19 Ağustos 2005 Cuma

8+3 "tatli yok mu, canim tatli cekti "

Bu hafta 8+3 gunluksun ve bizce cok hizli buyumussun , 14.9 mm olmussun . Ancak ultrason verilerine gore 7+6 gorunuyorsun . Herman 'in yanindan ayrilirken uzuldum , iyi beslenemiyor musun acaba ? Farkettim ki bilgisayar, bahce bakimi ve hatta musluk tamiri hakkinda bile cocuk sahibi olmaktan daha fazla sey biliyorum. O nedenle ofise gider gitmez senin icin ne yemeliyim , nelere dikkat etmeliyim , ne yapmaliyim gibi konulari arastirdim . Kitaplarin ilk soyledigi, midemin bulanmasi ve asermem gerektigi ama bulanmiyor . Seni ultrasonda gormesem inanmayacagim icimde bir canli buyuttugume . Ama benim yerime baban aseriyor, aksam olup yemegini yenikten sonra, " tatli yok mu, canim tatli cekti diyor" boylece babanla paylasiyoruz hamileligi :-)) .

Kitaplara gore gecen hafta ve bu haftaki gelisim bilgilerin soyle ;

7. haftada embriyonun kafası vücuduna göre oldukça büyük bir şekil almaya başlayacaktır. Bu dönemde kollar, bacaklar, kaburga kemikleri, kulaklar ve omurga giderek sertleşir. Çene şekillenmeye başlar, hatta yutkunabilir. Kendi idrar kesesinden idrarını yapabilir. Cinsel organı oluşmaya başlar.
Bu haftanın sonunda bebek 11-13 mm Ağırlık: 1 gr kadardır.Kalp , akciğer , gözler ,burun delikleri , barsaklar ve appendiks gelişmiştir. Kapanan beyin omurilik kanalı içerisinde beyin ve omurilik gelişmektedir.
Boyu 10 milimetredir.

8.hafta
Bebeğiniz süratle büyümeye devam etmektedir.Özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder.Göz kapakları kıvrım şeklinde ayırt edilebilir. Alt çene belirginleşmeye başlar.Omurilik gelişimini sürdürür.Üst damak farklılaşır. Burnun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır.Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır.Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar.Kalbin 4 odacığı ayırt edilebilir. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alırlar. Böbrek oluşmaya başlar.

Belli başlı bütün iç organlar oluşmuştur. Kol ve bacaklar uzamıştır,ancak el ve ayak parmakları henüz birbirinden ayrılmamıştır. Henüz hissetmeseniz de bebek hareketlenmiştir. Boy: 2.5 cm (badem çekirdeği kadar), Ağırlık: 2 gr.

9.hafta;
Baş-popo uzunluğu yaklaşık 2 ila 3 cm, kabaca iri bir zeytin büyüklüğündedir.Ağız açma,kapama hareketlerini yapar. Boy:4 cm. Ağırlık: 4 gr'dır. Parmak uçları biraz daha şişkince ortaya çıkmış,baş biraz daha dik,ense oluşmuştur.Bebeğin kol-bacak ve vücut hareketleri ultrason altında görülebilir.Ancak anne bunu hissedemez.Cinsiyeti görebilmek mümkün değildir.

Hiç yorum yok: