20 Eylül 2005 Salı

13+0 trisomy21

19.eylul 2005 13+0
65.0 mmsin 12+6 gorunuyorsun. anne 3 kilo alip 52 kilo olmus.
bugun trisomy21 icin ikili test yapildi, heyecanla sonucu bekliyoruz.

Kitaplara gore gecen hafta ve bu haftaki gelisimin soyle ;

12.hafta ;
Bebeğin yüzü insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir.Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar.

Anne karninda bebek parmagini emebilir. Bu haftada bebeğin minicik kalbi günde 30 lt (1.5 kova dolusu kadar) kan pompalar.

Bütün iç organları çalışır durumdadır. Çişini yapabilir. Tırnaklar gelişir. Bu haftadan sonra bebeğinizin ilaçlardan ve zararlı etkenlerden zarar görme olasılığı azalır. Cinsel organları cinsiyetini ortaya koyacak kadar gelişmiştir.Ancak ultrasonda bu ayrımı yapmak mümkün olabilir,ancak yanılma payı yüksektir.Boy:8 cm, Ağırlık: 18 gr.

13.hafta;
Göbek kordonu plasentadan fetusa gerekli maddeleri taşırken, fetustaki artık maddeleri de annenin dolaşım sistemine aktarır.

Baş-popo uzunluğu 6,5 - 8 cm, ağırlığı 70 gr kadardır.Baş vücuttan büyük veya vücut kadardır.Gözler birbirine daha yakın,görünüm gittikçe daha çok insana benzemektedir.Barsaklar karin içerisindeki normal yerlerine geçer.El ve ayak parmakları tamamen oluşmuş, eklemler çalışmaktadır.Dış cinsel organlar artık görünür hale gelmiştir.

Hiç yorum yok: