13 Ekim 2005 Perşembe

16+2 hareketler basladi

12.10.2005 (16+2)
Koltukta yatmis televizyon izliyorum, daha dogrusu herzamanki gibi hafiften uyku moduna girmisim, icimde , sag tarafimda dun aksamki gibi bir gidiklanma hissi ile gozlerimi actim . Evet iste dun anlamadigim, seni rahatsiz ettigimi dusundugum sey; senin bana hissettirdigin ilk hareketindi . Bu aksam da yine ayni saate 23.15 ayni sekilde gidikladin anneyi, heyecan verici bi duygu bu . Seni ultrasonda goruyordum ancak simdi hareket ettigini de hissedebiliyorum :-)

Kitaplara gore gecen hafta ve bu haftaki gelisim bilgilerin soyle ;

16.hafta
Bebeğin hareketleri hissedilir .
Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir, yada gebeliğin son dönemlerine kadar hiç görülemeyebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin saptanması asıl olarak incelemeyi yapan hekimin tecrübesine bağlıdır.Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır.

Tecrübeli anne adayları bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilirler. Ancak hareketin hissedilmemesi anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk gebeliğini yaşayanlarda bu 20 hafta civarında gerçekleşir.

Bebeğin baş - popo uzunluğu 10,75 - 11, 5 cm,ağırlığı 140 gr kadardır. Tırnaklar tam olarak oluşmuştur.Başta ince kıllar ve tüyler (lanugo) daha da belirginleşmiştir. Sinir sistemi gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Sinir uyarıları ve bunlara kasların yanıtı sonucu artarda ince el ,kol,bacak ,vücut hareketleri görülür.Özel bir stetoskopla çocuk kalp sesleri duyulabilir.

Kaş ve kirpikleri oluşur. Ultrason ile cinsiyet tayini yapılabilir. Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur.

17.hafta
Bebeğin cilt altı yağ depoları bu gebelik haftasından itibaren hızla artmaya başlar. Bebek ve plasenta bu haftada yaklaşık aynı boyutlardadır. Bebeğin emme, yutma ve göz kırpma refleksleri de bu gebelik haftalarında ortaya çıkar. Bebeğin kemiklerinde kalsiyum depolama işlemi hızlanır. Parmağını emebilir.Bu haftada bebeğin minicik kalbi günde 30 lt (1.5 kova dolusu kadar) kan pompalar.Bu hafta sonunda boy 18 cm, ağırlık 150 gr’dır.

Hiç yorum yok: