1 Ocak 2007 Pazartesi

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 9 ay oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 9 ay oldu!

Bebeğinizle paylaştığınız her anı bir oyuna çevirebilirsiniz. Siz mutfakta iken küçüğünüze küçük kapların nasıl büyüklerin içine girdiğini öğretip, kapları birbirinin içine veya büyük kutulara nasıl yerleştirebileceğini gösterebilirsiniz. Aynı şekilde bebeğinize banyo yaptırırken bir bardağa nasıl su doldurabileceğini gösterip onun bu bardağı komik hareketlerle doldurmaya çalışıp boşaltarak nasıl eğlendiğini izleyebilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz hareket eden oyuncakları takip etmeye bayılır. Diğer büyük bir eğlencesi de bir cismi eline alıp fırlatmak ve onun düşüşünü seyretmektir. Bu oyun özellikle bebeğiniz yemek sandalyesinde otururken oynanacaktır çünkü cisimleri yüksekten uzun sürede düşüşünü seyretmek daha eğlenceli gelecektir. Minik profesörünüz tekrar tekrar bardağını, diş halkasını, kaşığını ve hatta yiyeceklerini yere atarak yer çekiminin sınırlarını test edecektir. Bu yoğun çalışmaları nedeniyle onun geleceğinin parlak olacağını düşünebilirsiniz.

Bu yaşlarda Deniz Arda yabancılardan korkmaya başlayacaktır. Bir zamanlar canayakın olan, herkesle çok iyi anlaşan miniğiniz odaya bir yabancı girdiğinde bile korkacaktır. Başını sizin omzunuza saklayacak veya bacaklarınıza yapışacaktır. Bu gelişmeyi normal olarak kabul etmelisiniz ve bebeğiniz yeni bir insana alışana, onu kabul edene kadar onun yakınında olmalısınız.
Siz yakınında olup onu rahatlatmazsanız daha çok korkacaktır. Bunun devamında siz onu kreşe bıraktığınızda veya akşam evde bırakıp çıkarken çok daha fazla tepki verecektir. Bu ayrı kalma korkusu haftalarca devam eder. Bu dönem boyunca ona her zamankinden çok daha fazla ilgi gösterip siz ondan ayrılmadan önce ve geri döndükten sonra özellikle onunla ilgilenerek bu dönemi sorunsuz atlatabilmesine yardımcı olun. Ortadan kaybolup “Ceeee” diye yeniden ortaya çıkma oyunu oynayarak, zaman zaman ondan ayrılmanız gerektiğinde sizin sonsuza kadar kaybolmayacağınızı, kısa zamanda geri döneceğinizi anlatmaya çalışabilirsiniz.

Bebekler genelde bu aylarda “bay bay” yaparak el sallayabilirler. Diğer büyük gelişme ise şimdiye kadar eline almak istediği cisimleri tüm avuç içi ile kavrayabilirken artık yavaş yavaş parmaklarını kullanmaya başlamasıdır. Parmaklarını kullanmaya başlaması ile daha küçük cisimleri de rahatlıkla eline alabilir. Bu gelişme özellikle yemek zamanında işine yarayacak ve daha rahat istediği yiyeceği kavrayıp ağzına götürebilecektir.

Bu aylarda belkide duymaktan en çok hoşlandığınız sesin artık size hitaben anlamlı olmaya başladığını ve “an-ne”, “ba-ba” sözcüklerini duyabilirsiniz. Bu sesleri bir kasete veya video’ya kaydetmeyi unutmayın. En azından bebeğinizin gelişimini bir bebek günlüğü tutarak unutulmaz anılar haline getirip yıllar sonra o büyüdüğünde beraber bu günlerinize ve tatlı anılarınıza geri dönebilirsiniz.

Aklında artık bazı görüntüleri tanımlamaya başlayacaktır. ‘Kedi’ dediğinizde camın önünde oturan tüylü şeyden bahsettiğinizi anlayacaktır. Şimdi ise artık kedi görünürde olmasa bile ‘kedi’ dediğinizde aklında kedinin görüntüsünü canlandırabilecek ve yine neden bahsettiğinizi anlayabilecektir. Kelimeyi henüz kendisi söyleyemese de kısa sürede bu eşleştirmeleri aklında tüm objeler için yapmaya başlayacaktır. Sürekli onunla konuşun. Konuşmalarınızı hareketlerinizle destekleyin ve yakınınızdaki cisimlerin isimlerini söyleyin. Böylece hızlı bir konuşma gelişimine yardımcı olmuş olursunuz; ancak dikkat, o yanınızda iken konuştuklarınıza dikkat edin; o sizin tahmin ettiğinizden çok daha fazla şeyi anlıyor.

Günlük işlere daha rahat uyum sağlayabilmesi için basit bir düzen kurun. Örneğin bir yatma saati belirleyin ve her akşam aynı saate yatırın. Yatmadan hafif bir banyo ile rahatlatın veya ona güzel bir kitaptan bir parça okuyun. Başka basit düzenlere örnek olarak yatmadan veya odadan çıkmadan önce herkese veya sevdiği oyuncaklara ‘bay-bay’ demek olabilir. Buna benzer basit alışkanlıklar onu birazdan olacak durum değişikliğine hazırlar ve huzursuzlaşmasını engeller.

Bebeğinizin uyku alışkanlığını nasıl düzene sokabileceğiniz hakkında detaylı bilgiye www.bebegimveben.com sayfamızdaki ""Bebekler ve Uyku" bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bebeğinize 9.ayda kızamık aşısı uygulanması gerekip gerekmediğini hekiminize danışınız. Normalde, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı 12.aydan itibaren uygulanabilmektedir; ancak yaygın bir kızamık salgınında 9.ayda tek kızamık aşısı uygulanması düşünülebilir. Bu konuda hekiminize danışınız.

Hiç yorum yok: