1 Temmuz 2006 Cumartesi

"Deniz Arda " bebek dünyaya geleli tam 3 ay oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

"Deniz Arda " bebek dünyaya geleli tam 3 ay oldu!

Bebeğiniz 3 aylıkken ellerini birleştirebilir; uzatılan bir oyuncağı yakalama çabasını beceriksiz olarak gösterebilir; ses çıkartınca güler, bazen yüksek sesle de gülebilir. İrade dışı motor hareketleri azalmıştır. Ağrılı uyaranlara tepkisi halen geçtir. Bebeğiniz tatlı, ekşi ve biberli gibi tatlara duyarlıdır, aralarında ayırım yapabilir. Anne sütünün veya mamanın tadını anlamadığını düşünmeyin.

Beklediğiniz an işte sonunda geldi! Uyku! 3 ay civarında bir yaşta bazı bebekler her gece daha uzun sürelerle uyumaya başlarlar. Bu uzamalar 6 saat veya daha fazlaya kadar olabilir. Ancak bunu bütün gece olarak algılamasanız da kendiniz de uzun bir süre uyuyabilme lüksünden çok hoşlanacaksınız. Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık (hemen hemen karanlık), sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz. Bebeğiniz iyi uyku alışkanlıklarını 6 hafta gibi erken bir dönemde geliştirebilir. Düzgün ve düzenli bir uyku alışkanlığı oluşturabilmek için ‘anahtar’ bebeği her gün aynı saatte henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmektir. Bebeğinizin uyku düzenini nasıl oluşturabileceğiniz hakkında daha detaylı bilgi almak için “Bebekler ve Uyku” linkine tıklayınız.

Küçüğünüz giderek daha da sosyalleşiyor. Bebeğiniz muhteşem bir gülümseme ile sizi ve onunla ilgilenen diğer kişileri oyuna davet ettiğini ve bu güzel gülümsemeye hemen karşılık alabildiğini keşfetti. Yerlerde birlikte yuvarlanırken ve oynarken yumuşak bir halı veya örtünün üzerinde olmaya özen gösterin. Siyah ve beyaz renkli basit oyuncaklar ve yüzeyler onun dikkatini çekecektir. Yumuşak bir örtü üzerinde bebek jimnastiği ve karnının üzerine yatırıp kendi kendine oynaması için bıraktığınız zamanlar da onun için eğlenceli olacaktır.

Bebeğiniz artık kişileri ayırabilir, çevredeki ilginç değişiklikleri fark edebilir, konuşma seslerini algılayabilir. Gülümseme ve sert konuşmaya karşı reaksiyon başlayabilir. Anne babanın yüzlerini henüz tanımadan seslerinden ayırt edebilir. Gözlerini sesin geldiği tarafa doğru çevirir. Bebeğinizle sık sık konuşmalısınız; hatta bu dönemde bebeğinize kitap okumaya başlayabilirsiniz. Okunanları anlamasa bile çeşitli kelimelere ve seslere aşinalık kazanması konuşmayı erken öğrenmesine yardımcı olabilir. Henüz bebeğiniz konuşamıyor ama unutmayın duyduğu çoğu ses ve kelimeyi hızla gelişmekte olan hafızasına kaydediyor!

Bu dönemde bebeğinizin dış dünyayla ve diğer insanlarla iletişime girme zamanı gelmiştir. Onu kısa süreler için tanıdığınız ve güvendiğiniz başka birinin gözetim ve bakımına bırakabilirsiniz; bu bebeğinizin de sizin de daha bağımsız hale gelmenizi; bebeğinizin yeni yüzlere alışmasını sağlayacaktır.

Hamilelik kilolarını hiç verememekten korkuyor olabilirsiniz, endişelenmeyin, ancak egzersiz bu dönemde de çok önemlidir.Doktorunuza danışarak, uygun bir egzersiz yapmalısınız.

Bebeğinizin Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, ve Menenjit hastalıklarına karşı 5’li karma aşısının ilk dozunun yapılıp yapılmadığını aşı kartından kontrol ediniz. Yapılmadıysa zaman geçirmeden yapılmasını sağlayınız. Bu haftayı bitirince bebeğinizin Verem hastalığına karşı korunması amacıyla BCG aşısının yapılması gerekmektedir. Bu konuda hekiminizden bilgi alınız.

Hiç yorum yok: