1 Eylül 2006 Cuma

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı 5 aylık oldu!

Küçüğünüz çığlık atıp bağırdığında, ağladığında ve sesler çıkardığında sizin dikkatinizi çektiğini öğrendi ve yeteneklerini daha sık sergilemeye başladı. Yakında onun ağlama sesine göre neye ihtiyacı olduğunu söyleyebileceksiniz.

Bebeğinizin artık fiziksel becerilerini de görme zamanı geldi. Deniz Arda, artık güçlü bacak kasları geliştirdi ve bu güçlenmiş bacaklarını etrafta dolanmak amacıyla kendini itmek için kullanabileceğini keşfetti. Artık bebeğinizin bezini değiştirmek bir savaş haline geldi. Siz onun altını değiştirmek isterken ya protesto ederek ellerinizi itmeye çalışacak ya da kendini hareket ettirerek onu bezlemenizi önlemeye çalışacaktır.
Aynı zamanda “yattığı yerde yuvarlanmak” sanatı üzerine yaptığı uzmanlık çalışmalarını daha da büyük bir çaba ve zevkle sürdürecektir. Artık yüzüstü yatarken sırtüstü yatar pozisyona geçebilecek kadar uzmanlaşmıştır. Yüzüstü yatma pozisyonu yuvarlanabilmek istediği zaman kendini elleriyle itmesine olanak verir. Daha önce de söylediğimiz gibi bebeğinizi hiçbir zaman yalnız bırakmayın, hep gözünüzün önünde olsun ve her hareketini takip edip gerektiğinde hemen müdahale edebileceğiniz bir mesafede bulunun. Bebeğinizin çok becerikli olduğu açıkça ortadadır ve bu becerisini etrafta dolaşmak için kullanır.

Bebeğinizin artık hareketlenmiş olduğunu ve yatak, bez değiştirme masası, koltuk gibi yerden yüksek mobilyaların üzerinden düşme riski olduğunu lütfen unutmayın ve bebeğinizi çok yakından takip edin.

Bebeğinizin dik pozisyonda durma isteği sonucunda yorgun düşebilir ve kollarınızı dinlendirebilmek için onu ayakta tutacak tekerlekli bebek yürüme arabalarını kullanmaya yönelebilirsiniz. Bu tarz arabalardan uzak durmaya çalışın. Her ne kadar yeni modellerin daha güvenli oldukları düşünülüyorsa da uzmanlar bu tarz cihazların bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve bebeğinizin evin içinde dolanmaya çalışması sonucunda kazalara yol açabildiği konusunda uyarıyorlar. Ayrıca bebek yürütme arabalarına alışan bebekler bu arabaları kullanmayanlardan daha geç yürümeyi öğreniyorlar.

Artık açıkça anladınızki Deniz Arda bazı şeylerden hoşlanırken bazılarından hoşlanmıyor. Bebeğiniz ihtiyaçlarını daha fiziksel şekillerle göstermeye başladı. Şimdi yeni bir yiyeceği ya da ilacı vermeye çalıştığınızda elleri ile sizin elinizi amaçlı ve bilinçli olarak itebiliyor.

4-6. aylardan itibaren, bebeğinizin besinsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için anne sütü ve Biberon Mamaları tek başına yeterli değildir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için beslenmesi Ek Besinlerle desteklenmelidir. Bu gerçek, önemli sağlık kuruluşları tarafından da onaylanmaktadır.

Ek Besinlere geçiş ile birlikte bebeğinize verebileceğiniz besin alternatifleri de artmaktadır. Ancak unutmamanız gereken bir gerçek bebeğinizin midesinin halen çok ufak olduğudur. Bebeğinizi sadece doyuracak olan değil, besinsel olarak bütünlüklü ve bebeğinizin gelişimini destekleyecek Ek Besin alternatiflerini seçmelisiniz.

Ek Besin döneminde, bebeğinizin midesini doldurmaktan başka bir işlevi olmayan, bebeğinizin gelişimine hiçbir katkıda bulunmayan, nişasta ve karbonhidrat ağırlıklı mamalardan kaçınmalısınız. Bunlar bebeğin gelişimi açısından çok önemli rolleri olan protein ve esansiyel yağ asitleri bakımından çok fakirdir. Pişirilerek hazırlandıkları için, pişirme işlemi sırasında içindeki vitamin ve mineral değerleri kaybolur.
Bebeğe vereceğiniz tüm Ek Besinler taze ve katkısız olmalıdır. Bebek için her öğün taze besin hazırlanmalı ve bu besinler oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Bebek beslenmesinde uzman firmaların ürettiği kaşık mamaları evde hazırlanan Ek Besinlere en iyi alternatifi oluşturmakta, dahası gelişen teknoloji ile birçok açıdan evde hazırlanan yemeklerden çok daha besleyici, dengeli, sağlıklı ve doğal beslenme olanakları sunabilmektedirler.

Hiç yorum yok: