12 Eylül 2006 Salı

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Deniz Arda bebek dünyaya gözlerini açalı tam 22 hafta oldu!

Küçüğünüz artık oyuncaklarına ulaşabilmeye başladı ve kısa zaman sonra oyuncağı bir elinden diğer eline geçirebilmeye ve sonrasında da hemen ağzına götürmeye başlayacaktır. Onu çok dikkatle izleyin ve ona tehlikesiz bir şekilde ağzına götürüp emebileceği güvenilir oyuncaklar ve diş halkaları vermeye çalışın. Yumuşak, sıkılabilir oyuncaklarla oynamaktan zevk alacaktır. Onun, oyun oynarken bilinçli kararlar aldığını farkedeceksiniz. Birleştirilebilen büyük parçalı oyuncaklarla oynamaktan, henüz tam olarak ne yapması gerektiğini bilmese de hoşlanacaktır.

Deniz Arda sabit duran nesneleri tüm duyularıyla inceler, dikkatlice bakar, seslerini dinler. Nesneleri birçok kez ellerinin içinde döndürebilir. Sadece zevk almak için, ilginç yollar dener, ilk kez oyun davranışlarına başlayabilir.
Siz konuşurken ağız hareketlerinizi çok merakla gözlemler ve sizin çıkardığınız sesleri ve tonlamalarınızı taklit etmeye çalışır. Çeşitli sesler çıkarıp kendince konuşma denemeleri yapmaya başlar ancak çıkardığı bu sesler henüz anlaşılmaktan oldukça uzaktır. Bütün bu denemeler sırasında yüzünde beliren şirin ifadeler onu karşı konulamaz hale getirir! Sizlerin kol ve bacaklarınızla yaptığınız hareketleri de taklit edebilir.

Görme yeteneği dikkat çekecek bir şekilde gelişmiştir. Şimdi, siyah beyaz oyuncaklara ilave olarak dünyanın sunduğu tüm renklere karşı ilgisi artmıştır. Ona artık her renkte oyuncak ve cisim sunabilirsiniz ve büyük bir hızla tercihlerini yaptığını görebilirsiniz.

Küçüğünüz belli bir oyuncağı ile oynamak istediğinde artık ona kendisi ulaşıp alabilir ve artık bunun yapmak istediğinde doğru hareketi yapıp bunu başarabilir. Bu sayede bebeğiniz bağımsız olmanın mutluluğunu keşfeder ve izin verildiğinde elleri ve ayaklarını kullanarak kendini çeker ve uzakta olan oyuncaklarına ulaşmaya çalışır. Onu çok yakından izleyin ve bebeğinizin güvenliğini sağlamak için evinizin veya bahçenizin etrafındaki kapıların kapalı olduğuna, bebeğinizin bir anda gidebileceği tehlikeli bir yer olmadığına, yerden alıp ağzına götürdüğünde boğulma tehlikesi yaratabilecek küçük cisimler olmamasına çok dikkat edin.

Deniz Arda artık dik pozisyonda desteksiz oturabilecek kadar güçlenmiştir. Bebeğinizi kalçanızdan destek alacak şekilde taşıyabilirsiniz. Bu sayede hem daha rahat hareket edebilirsiniz, hem de bebeğinizin ağırlığının büyük kısmını kalçanıza yüklediğinizde omuzlarınız ve kollarınız oldukça rahatlayacaktır.

Anneden ayrıldığını anlayabilir, uykudan uyandığında korkup ağlayabilir.Bu duruma alıştırmak için kendinizi saklayıp tekrar ortaya çıkacağınız "cee" oyununu oynayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: