1 Ekim 2006 Pazar

Deniz Arda bebek dünyaya geleli 6 aylık oldu!

Sayın Hasene Yilmaz

Deniz Arda bebek dünyaya geleli 6 aylık oldu!

Artık bebeğinizin kilosu neredeyse doğduğu zamankinin iki katıdır. Mama sandalyesinde oturup sallanan nesneleri yakalayabilir. Günde 11 saat uyur, tabii bu sadece gece uyuyacağı anlamına gelmez!

Deniz Arda sizin yardımınız olmadan desteksiz olarak oturmaya başladığında bağımsızlığın yeni bir şeklini başarmış olacaktır. Hala kendini oturur pozisyona getirebilme yeteneğini kazanamamıştır ancak eğer onu bir halının veya örtünün üzerine oturtursanız kendini destekleyebilecektir. Başlangıçta kendini elleri ile destekleyecek ancak bir süre sonra ellerinde oyuncakları varken yani el desteği olmadan oturmaya başlayabilecektir. Her zaman yakınında olun! Henüz tam dengede olmadığı için bir anda sırtüstü veya yüzüstü düşebilir. Artık kendi kollarına güvenecek ve düşmeyi engellemek için elleri ve kollarını kullanmaya çalışacaktır.
Kendi kendine oturmak dışında bir koltuğa ya da eşyaya yaslanarak kendi kendine ayakta durmaya başlayacaktır. Aman dikkat! Mutlaka yanında olun, onu her an tutmasanız dahi sendelemeye başladığında müdahale edebileceğiniz mesafede bulunun.

Oyun oynarken küçüğünüz amaçlı hareketler yapmaya başlayacaktır ve oyuncakları ile daha uzun sürelerle ilgilenmeye ve oynamaya başlayacaktır. Onun 3 yada daha fazla objeyi bir kerede almaya çalıştığını göreceksiniz.
Küçüğünüz ihtiyaçlarını nasıl anlatacağını çok iyi biliyor. Şimdi artık duygularını da anlatmaya başlayacaktır. Onun açık bir kitap gibi olduğunu farkedeceksiniz ve yüzündeki ifade değişimlerini ve vücut dilini gözlemleyerek onun duygu değişimlerini anlayabileceksiniz. Mutlu olduğunda gülümsemesine ve canlı ve neşeli hareketlerine veya yorgun, mutsuz ve yalnız hissettiğinde ise daha sessiz, içine kapanık davrandığına şahit olacaksınız. İlgi çekmek istediğinde, aç olduğunda, altının değişmesini ve uyumak istediğinde eskiden olduğu gibi ağlamaya devam edebilir.

Sesiyle denemeler yapmaya devam edecektir. Yüksek sesli patlamalar, yumuşak mırıldanmalar gibi değişik sesler duyabilirsiniz. Sizin konuştuğunuz gibi konuşmaya çalışacak ve her gün etrafında duyduğu sesleri taklit etmeye çalışacaktır. Onun çıkardığı bu sesleri video veya kasete kaydedin. Deniz Arda büyüyüp gerçek cümlelerle konuşmaya başladığında bu kasetleri dinlemek çok hoş olacaktır.
Bebeğinizi kapı kirişine asılan bebek zıplama salıncağına oturtmayı deneyebilirsiniz. Bu onun egzersiz yapıp bacak kaslarının gelişmesine katkıda bulunurken bir yandan da eğlenmesini sağlar. Bu salıncağın uygun, sağlam bir kapıya çok sağlam bir şekilde takılmış olduğundan emin olun. Bebeğinizin zıplama salıncağını merdivenlerden ve mutfak fırını yakını gibi tehlikeli yerlerden uzak bir yere monte edin. Yakınında olun ve yorulup yorulmadığını takip edin. Unutmayın o hala küçük bir bebek ve minik bacakları çok çabuk yorulabilir.

4.-6. aydan itibaren yutma refleksi gelişmeye başlamıştır. Sindirim sisteminin yağ ve karbonhidratları emme işlevi ve yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizması bu dönemde gelişmeye başlar. Bu geçiş döneminde başlayacağınız ek gıdalar yumuşak ve düşük allerjenik özellikte olmalıdır. Unlu, sütlü mamalar ve yoğurt anne sütünün yanısıra uygun besinlerdir. Allerjen olmadığı için pirinç ununu tercih edebilirsiniz. Mevsime göre elma, şeftali püreleri verebilirsiniz. Vitaminin kaybolmaması için bulabilirseniz cam rende tercih edin.

Bebeğinizin Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, ve Menenjit hastalıklarına karşı 5’li karma aşısının 3. dozunun ve Hepatit B aşısının 3. dozunun zamanı gelmiştir. Aşı kartından aşısının ne zaman yapılacağını kontrol ederek, aşısını yaptırmayı unutmayınız.

Hiç yorum yok: